De voordelen van een boekhouder voor jouw onderneming

May 10th, 2014 by Digithales

Wanneer je een klein bedrijf runt ben je je er misschien niet van bewust dat je aanzienlijk profijt kunt hebben van het inhuren van vakprofessionals zoals boekhouders, bankiers, advocaten, belastingadviseurs of andere aanbieders van professionele diensten. Hoewel kosten drukken in het begin een prioriteit kan zijn, is het ook raadzaam om bij voorbaat een solide structuur in werking te stellen die jou op de lange termijn tijd en geld kan besparen.

Wanneer je begint aan een nieuw, zakelijk avontuur kan een boekhouder een wezenlijke rol spelen in het succes op lange termijn van je bedrijf. Boekhouders hebben uitgebreide kennis van fianciële verslagen, belastingregelgeving en bedrijfsinkomsten en -uitgaven.

Welke bedrijfsvorm kies ik?

Een boekhouder kan je helpen bij het kiezen voor de bedrijfsvorm die het best past bij jouw bedrijfsplannen. Er zijn verschillende mogelijkheden waaruit kan worden gekozen, zoals het opstarten van een eenmanszaak, een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bvba),  een naamloze vennootschap (nv) of een commanditaire vennootschap (cv). Een boekhouder kan elke bedrijfsvorm toelichten en aanbevelingen doen voor jouw specifieke situatie.

Boekhouders kunnen een boekhoudsysteem aanbevelen en implementeren die jouw bedrijf het meest ten goede komt. Zelf boekhoudsoftware uitzoeken zonder de voordelen en kenmerken te kennen van elk pakket, kan betekenen dat je iets misloopt wat gunstig is voor je bedrijf. Het is zelfs mogelijk dat boekhouders zelf ontwikkelde software hebben die aangepast kan worden om maatwerk te leveren.

Bedrijfsplan

Om te beginnen zou je een compleet bedrijfsplan moeten hebben om naar behoren een onderneming op te richten. Boekhouders kunnen je helpen met het financiële deel hiervan en kunnen je financiële verslagen actueel houden.

Zoals je wel weet wijzigt belastingregelgeving van jaar tot jaar. Boekhouders worden geacht om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en deze te communiceren naar hun cliënten. Ook moeten zij ervoor zorgen dat jouw kleine onderneming geraamde bedragen aan bedrijfsbelasting betaalt gedurende het jaar en zijn ze verantwoordelijk voor het tijdig doen van jouw belastingaangiften. Als je personeel hebt of externe particulieren hebt ingehuurd, moet je jaaropgaven en vergoedingsoverzichten verstrekken. Boekhouders kunnen je helpen met deze belangrijke plicht.

Belastingen / fiscaliteit

Als eigenaar van een kleine onderneming wil je graag op de hoogte zijn van alle opbrengsten en uitgaven. Een boekhouder kan je informeren over welke aftrekmogelijkheden er zijn om jouw prive- en zakelijke kosten gescheiden te houden. Dit gescheiden houden is zeer belangrijk voor belastingdoeleinden vanwege de eerder genoemde fiscale wijzigingen en een mogelijke fiscale controle.

Zo een controle kan erg stressvol zijn om alleen te regelen en is niet iets waar je je mee bezig zou moeten houden aangezien jouw bedrijfsvoering al het grootste deel van jouw tijd in beslag neemt. Boekhouders, die opgeleid zijn om met de fiscus om te gaan en controles in goede banen te leiden, zullen ervoor zorgen dat jij je bezig kunt houden met waar je goed in bent en dat je hen van alle nodige informatie voorziet om de controle tot een succesvol einde te brengen.

Waardevol partnership

Wanneer je bedrijf begint te groeien, is het hebben van een boekhouder die bekend is met jouw bedrijfsvoering van grote waarde. Door het analyseren van je financiën kan een boekhouder je helpen bij het uitzoeken op welke gebieden je onderneming groeit en waar je wellicht hulp bij nodig zou kunnen hebben.

Goede verstandhoudingen ontwikkelen met allerlei professionele dienstverleners  zorgt ervoor dat zij je bedrijfsdoelen begrijpen en je kunnen helpen met het het bereiken hiervan. Een boekhouder kan met de tijd een waardevolle partner worden naarmate je bedrijf groeit.