Jouw bedrijfsnaam kiezen en domeinnaam registreren

May 10th, 2014 by Digithales

Een bedrijfsnaam kiezen

Het bedenken van een naam voor je onderneming is een van de belangrijkste eerste stappen die je als ondernemer zal dienen te zetten. Het kiezen van een bedrijfsnaam vereist planning, gezond verstand een beetje kennis van marketing. Het kiezen van een bedrijfsnaam is een belangrijke stap omdat deze beslissing op de lange termijn een invloed zal hebben op jouw marketingplannen. Je wilt een naam kiezen die de identiteit en het merk van jouw bedrijf weerspiegelt. Je zult deze naam moeten beschermen en ervoor zorgen dat deze op het internet beschikbaar is in verschillende vormen.

De volgende tips kunnen je helpen met het kiezen, registreren en beschermen van  je nieuwe bedrijfsnaam en met het gebruiken daarvan in sociale media kanalen.

Zaken om over na te denken bij het kiezen van een bedrijfsnaam

Tegenwoordig moet je een holistische kijk hebben bij het kiezen van een naam voor je onderneming. Bedenk hoe het zal werken op het internet, in een logo en op verschillende sociale media kanalen zoals Facebook, LinkedIn en Pinterest.

Wanneer mensen het horen, wat zal dan de eerste gedachte zijn die bij ze opkomt? Vraag om advies van je lotgenoten. Hoewel je het misschien niet eens zult zijn met alle feedback, kan het je wellicht wel helpen met het maken van een beslissing. Stel vragen zoals of de naam jouw bedrijf weerspiegelt en of het aantrekkelijk is voor je doelgroep. Vraag jezelf af of de naam meer beschrijvende woorden nodig heeft, of een pakkende slogan die jouw missie uitdraagt in een paar krachtige woorden.

Nu dat je een idee hebt van wat je zou willen gebruiken kun je op het internet controleren of de naam nog beschikbaar is. Een van de instrumenten om beschikbaarheid van domeinnamen te controleren is de WHOIS domeinnaam zoekmachine. Het webbedrijf dat je kiest voor het bouwen van jouw website kan je ook uitgebreid ondersteunen bij jouw onderzoek.
Het is verder ook raadzaam om eveneens te controleren of er een handelsmerk aan de naam verbonden is om te voorkomen dat je de rechten van een geregistreerde handelsmerk schendt.

Voor doelen die je wenst te bereiken via internetmarketing is het verder ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat de domeinnaam die je kiest makkelijk leesbaar en niet te lang is, zodat mensen het gemakkelijk kunnen onthouden.

Jouw bedrijfsnaam en het Internet

Controleer met de WHOIS database of de domeinnaam die je wenst nog beschikbaar is. Hoewel het .com domein nog steeds het meeste gebruikt wordt, kun je ook alternatieve domeinen verkennen zoals *.be, of de speficiekere soorten zoals *.camera. Je kunt ook er ook voor kiezen om meerdere extensies te registreren bij je naam via een hosting bedrijf.

Het belang van sociale media

Het is niet genoeg om simpelweg een domeinnaam en een website te hebben; je moet ook een Facebook pagina openen en je bedrijf registreren bij andere sociale media kanalen. Voor Facebook is het bijvoorbeeld belangrijk dat je een bedrijfspagina aanmaakt met je bedrijfsnaam zodat je een aangepaste Facebook webadres krijgt met de volgende opzet: www.facebook.com/JouwBedrijfsnaam.

Handelsmerk zoeken en beschermen

Handelsmerk bescherming lijkt misschien geen waardevolle, zakelijke aanwinst, maar het is in jouw belang om de toekomstige waarde van logo’s, symbolen, namen en woorden veilig te stellen. Jouw ondernemingsnaam is waardevol omdat je merk er omheen is opgebouwd. De kosten voor het aanvragen van een merknaam in de Benelux zijn minimaal en je kan vlot een aanvraag indienen via de website van het BOIP (Benelux Office for Intellectual Property).